Menu:

Valentin Metzinger

Valentin J. Metzinger se je rodil v St. Avoldu v Lorraini l. 1699 in umrl v Ljubljani l. 1759. Šolal se je v Italiji, verjetno v Rimu in Bologni, morda tudi v Benetkah. Njegovo bivanje v Ljubljani je potrjeno od l. 1727 dalje, prvo znano datirano delo pa je iz leta 1729. Umetnikovo življenje je delno še zavito v skrivnosti. Kdo ga je usmeril v Ljubljano, kjer si je takoj zagotovil večino najpomembnejših naročil, je še vedno uganka.

V njegovih delih prevladuje religiozna tematika, ohranjenih je pet portretov, pet krajin in eno tihožitje. Edina znana mitološka kompozicija za grad Križ pri Komendi pa ni ohranjena.
Slikal je pretežno za cerkve in samostane po Sloveniji, na Hrvaškem in v avstrijskem delu Štajerske. Ustvarjal je za plemiške družine Lamberg, Reigersfeld, Breckersfeld in Rasp; pomembna je tudi povezava z ljubljanskim škofom Ernestom Amadejem grofom Attemsom in novomeškim proštom Jurijem Fr. Ks. de Marottijem.
Metzingerjev stil združuje elemente rimskega baroka konca 17. stoletja in mednarodnega manierizma. Glavna dediča Metzingerjeve zapuščine po vsej verjetnosti tudi risb in skic, sta bila po slikarjevi oporoki otroka njegove sestre Agnes Metzinger, poročene z Nicolasom Mellingom iz znane in razvejane umetniške družine.
Picture